breaking
Από το Blogger.
✦ ✦ Unlabelled ✦ Γιατί οι παίκτες χτυπούν στο έδαφος τη μπάλα πριν σερβίρουν;

Share This

 



Αν υπάρχει κάτι ενοχλητικό στο τένις, είναι οι παίκτες που χτυπούν την μπάλα δεκάδες φορές πριν από κάθε σερβίς τους. Παίζεις ένα υπέροχο σημείο και είσαι έτοιμος να μπεις σε ένα ρυθμό, αλλά εκεί πηγαίνει ξανά: αναπήδηση, αναπήδηση, αναπήδηση, αναπήδηση, αναπήδηση…. Μερικές φορές μπορεί να είναι πολύ απογοητευτικό να ανταγωνίζεσαι τέτοιους παίκτες, καθώς είναι δύσκολο να μην χάσεις την εστίαση και να χαλαρώσεις πριν από κάθε σερβίς.

Γιατί οι παίκτες του τένις χτυπούν την μπάλα πριν σερβίρουν καθόλου; Ουσιαστικά, η αναπήδηση της μπάλας πριν το σερβίρισμα δίνει στους τενίστες την ευκαιρία να αναπτύξουν μια τακτική για τον πόντο που θα ακολουθήσουν, τους βοηθά να επικεντρωθούν στην τεχνική τους σερβίς και χρησιμεύει ως χρόνος για να αναπνεύσουν και να χαλαρώσουν πριν από τον επόμενο πόντο.

Ενώ οι αρχάριοι μπορεί απλώς να αναπηδούν την μπάλα επειδή έχουν δει έναν επαγγελματία να το κάνει στην τηλεόραση, υπάρχουν πολλά που κρύβονται πίσω από αυτές τις λίγες (μερικές φορές πολλές) αναπηδήσεις. Εάν χρησιμοποιηθεί σωστά, πριν από έναν πόντο τένις μπορεί να είναι το κλειδί για να έχετε ένα σταθερό παιχνίδι και να κερδίσετε περισσότερους αγώνες.

Ανάπτυξη μιας τακτικής

Ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για το χρησιμοποιήσετε το χρόνο πριν το σερβίρισμα είναι να αναπτύξετε μια τακτική (ή στρατηγική) για τον πόντο που πρόκειται να ακολουθήσει. Σε επαγγελματικούς αγώνες, αυτά είναι τα λίγα δευτερόλεπτα που όλο το γήπεδο είναι συνήθως σιωπηλό, κάτι που διευκολύνει τη συγκέντρωση για τους παίκτες.

Η ανάπτυξη μιας τακτικής μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το να αποφασίσετε πού θα στοχεύσετε το σερβίς σας και πού θα χτυπήσετε τη δεύτερη μπάλα, αλλά συνήθως υπάρχουν πολλά περισσότερα που πρέπει να προσέξετε. Αυτά είναι μερικά από τα πράγματα στα οποία προσέχω προσωπικά πριν αναπτύξω μια τακτική για τον επόμενο πόντο :

-Η κατεύθυνση που φυσάει ο άνεμος
-Είτε ο αντίπαλός μου είτε εγώ είμαστε αντιμέτωποι με τον ήλιο
-Τι συνέβη στο προηγούμενο πόντο 
-Πόσο κουρασμένος είμαι
-Το  σκορ του αγώνα
-Αν ο αντίπαλός μου είναι νευρικός, χαλαρός ή «αναστατωμένος»
-Που  είναι τοποθετημένος για να επιστρέψει το σερβίς
-Αν ο αντίπαλός μου ήταν πιο αποτελεσματικός στο forehand ή στο backhand στα τελευταία σημεία.

Αφού αναλύσω όλους αυτούς τους παράγοντες, αποφασίζω ένα πλανο παιχνιδιού για το επόμενο πόντο. 


Εστιάζοντας στην τεχνική του σερβιρίσματος

Ένα άλλο πλεονέκτημα της αναπήδησης της μπάλας πριν από το σερβίς είναι ότι βοηθά τους παίκτες να επικεντρωθούν στην τεχνική τους σερβίς. Περιττό να πούμε ότι το σερβίς είναι ένα από τα (αν όχι το πιο σημαντικό) πιο σημαντικά χτυπήματα του παιχνιδιού ενός παίκτη και επομένως πρέπει να εκτελείται όσο το δυνατόν πιο αρμονικά.

Η διαφορά μεταξύ ενός σερβίς τένις και των άλλων χτυπημάτων είναι ότι το σερβίς είναι το μοναδικό χτύπημα στο οποίο οι παίκτες έχουν τον πλήρη έλεγχο . Σε όλα τα άλλα , η μπάλα θα κινείται και ο παίκτης θα πρέπει να προσαρμοστεί σε διάφορους παράγοντες όπως η ταχύτητα της μπάλας, το ύψος, η απόσταση από αυτή κλπ. Για το σερβίς, ο παίκτης έχει την μπάλα στο χέρι του και δεν χρειάζεται να προσαρμοστεί, κάτι που μεταφράζεται σε πολύ περισσότερο έλεγχο.. Όλα αυτά γίνονται αυτοματοποιημένα σε ένα ορισμένο σημείο, αλλά η αναπήδηση της μπάλας μπορεί να είναι κρίσιμη για να έχετε μια καλή ρουτίνα.

Αναπνοή και χαλάρωση πριν από το επόμενο σημείο
Τέλος, το να ξοδέψετε μερικά δευτερόλεπτα αναπηδώντας την μπάλα πριν το σερβίς μπορεί να δώσει στον παίκτη μια εξαιρετική ευκαιρία να αναπνεύσει και να χαλαρώσει πριν τον πόντο. Στο σύγχρονο επαγγελματικό τένις, οι παίκτες έχουν μόνο ένα διάλειμμα 25 δευτερολέπτων μεταξύ κάθε πόντου και αν το ξεπεράσουν τιμωρούνται για αυτό. Μέσα σε αυτά τα 25 δευτερόλεπτα, πρέπει: να χρησιμοποιήσουν την πετσέτα τους για να στεγνώσουν τα χέρια τους, να επιλέξουν τις μπάλες που θα χρησιμοποιήσουν για τον επόμενο πόντο, να επιστρέψουν στη βασική γραμμή και να ετοιμαστούν για τον πόντο. 

Το καλό με την αναπήδηση της μπάλας είναι ότι θεωρείται μέρος της κίνησης του σερβίς, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπολογίζεται ως μέρος αυτών των 25 δευτερολέπτων.  Όταν παίζεις έναν δύσκολο αγώνα και πρέπει να τρέξεις πολύ, το να έχεις μερικά επιπλέον δευτερόλεπτα για να αναπνεύσεις μπορεί να είναι ανεκτίμητο.

Εάν αρχίσετε να δίνετε προσοχή, οι επαγγελματίες παίκτες θα αφιερώνουν συνήθως περισσότερο χρόνο αναπηδώντας την μπάλα αφού παίξουν ένα μακρύ, σκληρό πόντο. Αυτό συμβαίνει επειδή ξοδεύουν περισσότερο χρόνο για να επαναφέρουν την αναπνοή τους στο φυσιολογικό.

Πόσες φορές μπορείτε να αναπηδήσετε την μπάλα;

Αν και δεν υπάρχει τεχνικά περιορισμός στον αριθμό των φορών που οι παίκτες του τένις μπορούν να αναπηδήσουν την μπάλα πριν σερβίρουν, οι περισσότεροι παίκτες το κάνουν μεταξύ 4 και 8 φορές πριν από κάθε σερβίς. Στο υψηλότερο άκρο του φάσματος βρίσκονται παίκτες όπως ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος συνήθως αναπηδά την μπάλα πάνω από 15 φορές πριν από σημαντικούς βαθμούς. Κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί λίγο αντιπαθητικό από παίκτες και οπαδούς.



Ολυμπιάδα Tennis Club
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply