breaking
Από το Blogger.
✦ ✦ Unlabelled ✦ SWEET SIXTEEN! (vids)

Share This

Rafael Nadal

Ο τελικός του US Open ανήκει ήδη στην ιστορία και ο 16ος Grand Slam τίτλος για τον Rafael Nadal είναι γεγονός! Ο Rafa κυριάρχησε απόλυτα στον τελικό του Kevin Anderson, κέρδισε με 3-0 σετ το Νοτιαφρικανό και αναδείχθηκε πρωταθλητής στο US Open για 3η φορά στην καριέρα του, δίνοντας συνέχεια στην μαγική του χρονιά!
Παρουσιάζοντας το καλύτερό του πρόσωπο, αυτό που έδειξε ολόκληρη τη δεύτερη εβδομάδα του τουρνουά, ο Rafael Nadal δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα απέναντι στον Kevin Anderson, κερδίζοντας τον αγώνα με 6-3, 6-3, 6-4!

Ο σπουδαίος Ισπανός τενίστας, κάτοχος 16 Grand Slam τίτλων πλέον, άνοιξε κι άλλο τη διαφορά του από τον Pete Sampras, που σταμάτησε την καριέρα του με 14 Grand Slam τίτλους. Από το φετινό καλοκαίρι ο Rafa είναι μόνος του στη 2η θέση και πλέον υπολείπεται τριών major του Roger Federer, των 19 Grand Slam τίτλων.
Ο Nadal, πρωταθλητής και στο Roland Garros (όπου επίσης δεν έχασε σετ στον τελικό, αλλά και σε όλο το τουρνουά) το 2017, έδωσε συνέχεια σε μια μαγική χρονιά, στην οποία κατάφερε να επιστρέψει στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, να κατακτήσει 5 τίτλους και να αγωνιστεί σε 8 τελικούς.
Με την κατάκτηση του US Open, θα απομακρυνθεί από το Νο. 2 της παγκόσμιας κατάταξης και τον Federer στους 1.960 βαθμούς, κάνοντας αποφασιστικό βήμα για να τερματίσει τη χρονιά στο Νο. 1 του κόσμου, κάτι που διεκδικεί να κάνει για 4η φορά στην καριέρα του (2008, 2010, 2013). O Sampras το έχει κάνει 6 φορές, οι Federer και Jimmy Connors από 5, ενώ ο Rafa είναι κοντά στην ισοφάριση των ρεκόρ των John McEnroe, Ivan Lendl και Novak Djokovic, που έχουν κάνει 4 φορές το "Υear-end No. 1".
Στο US Open o "Matador" αναδείχθηκε πρωταθλητής για 3η φορά, μετά από το 2010 και το 2013. Πλέον έχει 10 Grand Slam στο χώμα, 4 σε σκληρές επιφάνειες και 2 στο γρασίδι! Επίσης, αυτή είναι η 4η διαφορετική σεζόν στην οποία έχει κερδίσει 2 ή περισσότερα Slam, καθώς είχε κατακτήσει 3 Slam το 2010 και από 2 το 2008 και το 2013.
Συνολικά, ο Nadal έφτασε τους 74 τίτλους στην καριέρα του, βελτιώνοντας το ρεκόρ του σε τελικούς στο 74-35. Έχει το 6ο καλύτερο ρεκόρ στην ιστορία της open era, πίσω από αυτά των Connors (109), Lendl (94), Federer (93), McEnroe (77) και Rod Laver (74).
Σε διοργανώσεις outdoor (ανεξάρτητα με την επιφάνεια), ο Ισπανός έφτασε τους 72 τίτλους καριέρας, ξεπερνώντας έτσι το ρεκόρ των 71 τίτλων του Federer, με τον οποίο και μοιραζόταν μέχρι σήμερα την 1η θέση στην ιστορία της open era.

Ο αγώνας του τελικού ήταν αρκετά ανταγωνιστικός στο 1ο σετ, όμως φαινόταν πως ο Nadal είχε το πάνω χέρι, με την πολύ μεγάλη πίεση που ασκούσε στον Anderson. Ο Νοτιαφρικανός προσπάθησε να σταθεί στο ύψος του και κράτησε το σερβίς του στις πρώτες 3 απόπειρές του, περνώντας από 6 ισοπαλίες στο 3ο game (2-1) και από 5 στο 5ο game (3-2), στα οποία έσωσε από 2 break point.
Ο Anderson το πάλεψε, το break όμως ήρθε για το Nadal στο 7ο game και μάλιστα με 3 συνεχόμενα αβίαστα λάθη του Νοτιαφρικανού, που κατέστρεψε όλη την προσπάθεια που έκανε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ο Nadal ολοκλήρωσε αυτό το σετ με 4 χαμένους πόντους από τη γραμμή του σερβίς και έκανε νέο break για να πάρει το 1ο σετ με 6-3, σε κάτι λιγότερο από μια ώρα (58 λεπτά).
Στο πρώτο κομμάτι του αγώνα, ο Anderson είχε 23 αβίαστα λάθη (και 18 winners), η ιστορία του τελικού όμως άλλαξε στο 2ο σετ. Το αποτέλεσμα μπορεί να ήταν ίδιο, 6-3, όμως σε αυτό το σετ ο Nadal άρχισε να παίζει πιο καλά και να εκμεταλλεύεται το ψυχολογικό πλεονέκτημα. Ένα break έκανε ο Ισπανός και "ξέφυγε" με 5-2, για να πάρει το σετ σε 39 λεπτά, έχοντας 15 winners και μόλις 2 αβίαστα λάθη!
Με ψυχραιμία και χωρίς να χαλαρώσει ούτε λεπτό, ο Nadal άνοιξε το 3ο σετ με ένα break, για να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο στον αγώνα. Έχοντας ένα από τα πιο αποδοτικά σερβίς σε αυτό το τουρνουά, ο Nadal δεν απειλήθηκε με break point ούτε σε αυτό το σετ, για να διατηρήσει αυτό το προβάδισμα που εξασφάλισε μέχρι και το τέλος του, κατακτώντας το με 6-4. Ήταν το 6ο συνεχόμενο σετ στο οποίο ο Ισπανός δεν ήρθε αντιμέτωπος με break point!
Το ρολόι έγραφε 2 ώρες και 27 λεπτά, όταν ο Rafa πανηγύρισε τον 16ο Grand Slam τίτλο του μέσα σε αποθέωση από τους 23.700 θεατές, που δεν άφησαν ούτε θέση κενή στο μεγαλύτερο γήπεδο τένις του πλανήτη, το Arthur Ashe Stadium.
O Nadal διατήρησε την καλή παράδοση που έχει με τον Anderson, τον οποίο έχει κερδίσει και στις 5 συναντήσεις τους, έχοντας μόλις ένα χαμένο σετ. Βελτίωσε το ρεκόρ του στο 2017 σε 56-9, έφτασε τις 226η νίκες σε Grand Slam διοργανώσεις και τις 862 συνολικά στην καριέρα του.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως ο Nadal έγινε ο πρώτος παίκτης που κερδίζει Grand Slam τίτλο χωρίς να έχει αντιμετωπίσει τενίστα από το Top 20 της παγκόσμιας κατάταξης. Ο τελευταίος που είχε κάνει κάτι τέτοιο ήταν ο Pete Sampras, από το Wimbledon του 2002.
Με τα 3,7 εκατομμύρια δολάρια που κέρδισε από το τουρνουά, ο Nadal είναι πλεόν πολύ κοντά στο να ξεπεράσει τα 90 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματικά έπαθλα στην καριέρα του. Με μεγάλη διαφορά, τη μεγαλύτερη επιταγή που πήρε ποτέ εξασφάλισε ο Anderson, ο οποίος έγινε πλουσιότερος κατά 1.825.000 δολάρια.
Ο 31χρονος Νοτιαφρικανός, μετά από 33 συμμετοχές σε Grand Slam και καλύτερη πορεία έναν προημιτελικό, έκανε το τουρνουά της ζωής του αυτές τις 2 εβδομάδες και αναμένεται να κερδίσει 1.200 βαθμούς, χάρη στους οποίους θα σκαρφαλώσει στο Νο. 15 της παγκόσμιας κατάταξης, 17 θέσεις ψηλότερα από αυτή την εβδομάδα.

tennisnews.gr

Ολυμπιάδα Tennis Club
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply