breaking
Από το Blogger.
✦ ✦ Unlabelled ✦ 5 κλειδιά για καλύτερο τένις!

Share This

  Το τένις είναι ένα άθλημα που προσφέρει χαρά, διασκέδαση, ένταση και πρόκληση. Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κάποιος ότι το τένις είναι ένα τέλειο παιχνίδι, όπου μπορείς να βρεις και να αναπτύξεις όλα εκείνα τα στοιχεία που και ο πλέον απαιτητικός λάτρης του αθλητισμού μπορεί να απαιτήσει, όπως δύναμη, αντοχή, ταχύτητα, ευλυγισία και υψηλή τεχνική.
  Στο άθλημα του τένις ο κάθε αθλούμενος πρέπει να είναι προετοιμασμένος ώστε να αντέξει τη μακρόχρονη κόπωση και τα χτυπήματά του να έχουν την ίδια δύναμη, ταχύτητα και ακρίβεια, σε όλο το χρονικό διάστημα ενός πιθανού αγώνα, δεδομένου ότι κανείς δεν γνωρίζει εκ των προτέρων πόσο μπορεί να διαρκέσει ένα φιλικό παιχνίδι ή μια αγωνιστική συνάντηση.
  Ποιος από εσάς δεν αναρωτήθηκε αρκετές φορές «γιατί έχασα από αυτόν ή αυτήν που άλλες φορές κέρδιζα με μεγάλη ευκολία;». Σίγουρα η τεχνική των χτυπημάτων είναι ο βασικός παράγοντας για τη σωστή εκτέλεση των κινήσεων. Η καλή φυσική κατάσταση όμως είναι αυτή που προσδίδει την τελειότητα στο άθλημα του τένις.
  Οι παράγοντες λοιπόν που επηρεάζουν την επίδοση ενός αθλούμενου στο τένις και χαρακτηρίζουν τη φυσική του κατάσταση είναι η αντοχή, η ταχύτητα, η δύναμη, η ευλυγισία και ο νευρομυϊκός συντονισμός.
Παρακάτω θα γίνει μια μικρή αναφορά στις 5 αυτές παραμέτρους, που αποτελούν προϋπόθεση της καλής φυσικής κατάστασης στο άθλημα του τένις.
·               Η αντοχή είναι η αντίσταση στην κόπωση. Είναι ξεκάθαρο για τον κόσμο του τένις τι σημαίνει αυτό. Πολλοί από εμάς έχει χρειαστεί να διατηρήσουμε τη σωστή εκτέλεση των χτυπημάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν όμως η κόπωση παρουσιαστεί στην αρχή ή στη μέση της διάρκειας ενός παιχνιδιού, τότε τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Αυτό μας δηλώνει την αναγκαιότητα της βελτίωσης της αντοχής.
·               Ταχύτητα είναι η ικανότητα του ανθρώπου να καλύπτει μια απόσταση στο μικρότερο δυνατό χρόνο. Πόσες φορές ένας από εσάς δεν μπήκε στη διαδικασία να σκεφτεί «Αν είχα τρέξει πιο γρήγορα θα είχα προλάβει». Οι συνθήκες του αθλήματος μας επιβεβαιώνουν για την αναγκαιότητα της άριστης χρησιμοποίησης των ποδιών. Η έκφραση λοιπόν «το τένις παίζεται με τα πόδια» επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα της βελτίωσης της ταχύτητας.
·               Δύναμη είναι η ανθρώπινη ικανότητα να υπερνικά μία αντίσταση. Ειδικά στο άθλημα του τένις αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αποφυγή τραυματισμών, αφού οι δυνατές μυϊκές ομάδες συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των αρθρώσεων, οι οποίες επιβαρύνονται πολύ στο τένις. Πόσοι αθλούμενοι δεν έχουν τραυματίσει μία άρθρωση στην προσπάθειά τους να εκτελέσουν ένα δυνατό και ακριβές χτύπημα; Γίνεται εμφανές ότι χρειάζεται η αντίστοιχη δύναμη για την υπερνίκηση της αδράνειας των μελών του σώματος, όταν το άτομο επιχειρεί εκτέλεση τεχνικών κινήσεων.
·               Ευλυγισία είναι η ικανότητα με την οποία ο άνθρωπος μπορεί και εκτελεί κινήσεις με το μεγαλύτερο δυνατό εύρος κίνησης. Η ευλυγισία προϋποθέτει την ελαστικότητα των μυών και κατ’ επέκταση των αρθρώσεων. Αν σκεφτούμε λοιπόν για παράδειγμα πόσες στροφικές κινήσεις κάνει ο κορμός ενός ατόμου που παίζει τένις για τη σωστή εκτέλεση του forehand ή του backhand, είναι ολοφάνερο πόσο ευλύγιστοι πρέπει να είναι αυτοί οι μύες. Πόσοι όμως αθλούμενοι εκτελούν διατατικές ασκήσεις, οι οποίες βοηθούν στην ευλυγισία και κατ’ επέκταση στην ελαστικότητα των συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων; Σε μια απότομη κίνηση του κορμού όπου οι μύες είναι βραχυμένοι εξαιτίας ίσως μιας πιθανής σκολίωσης, μπορεί εύκολα να δημιουργηθεί τραυματισμός, την αιτία του οποίου ο αθλούμενος μπορεί να αγνοεί και να μην αντιμετωπίσει.
Εάν η σπονδυλική σου στήλη είναι μη ευέλικτη και σκληρή, στα 30 σου είσαι γέρος!
Αν είναι εντελώς ευέλικτη στα 60 είσαι νέος!
·               Ο νευρομυϊκός συντονισμός είναι η ικανότητα του ατόμου να εκτελεί μόνο τις απαραίτητες κινήσεις, με την ταχύτητα και τη δύναμη που πρέπει, ενεργοποιώντας τους αντίστοιχους μύες που πρωταγωνιστούν στην συγκεκριμένη κίνηση. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται η άσκοπη καταπόνηση ολόκληρου του οργανισμού.
             
        
           
             Νατάσα Μαρίνη
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
        & προπονήτρια τένις

Ολυμπιάδα Tennis Club
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply