breaking
Από το Blogger.
✦ ✦ Unlabelled ✦ Προπονητής τέννις: Ένας για όλους & όλα σε αυτόν

Share This

Μία σύγχρονη προσέγγιση στα θέματα προπονητής-σύλλογος


Είναι κοινώς αποδεκτό από όλους όσους ασχολούνται με το τέννις  ό,τι η θέση του προπονητή σε αυτό το άθλημα αποτελεί λειτούργημα. Οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα που αρμόζουν σε αυτή τη θέση είναι τόσο αυξημένα, σε βαθμό που οι σκέψεις και τα συναισθήματα αλλάζουν συνεχώς πλεύση, ακόμη και κατά τη διάρκεια της μέρας.


Είναι δύσκολο να σκιαγραφήσω όλες τις υποχρεώσεις που έχει ένας προπονητής τέννις μέσα σε λίγες μόνο λέξεις, διότι συνεχώς προσαφαιρούνται νέα δεδομένα και η μία κατάσταση διαδέχεται εκ’νέου την άλλη. Ωστόσο θα προσπαθήσω να τις αποτυπώσω στον καλύτερο δυνατό βαθμό.
Μία κακή συνήθεια που δεν πρόκειται ποτέ να εκλείψει από την ελληνική κοινωνία, είναι ό,τι κρίνουμε με βάση το ΄΄φαίνεσθαι΄΄ και όχι με το ΄΄είναι΄΄. Γιατί το κάνουμε αυτό; Γιατί ΕΤΣΙ ! Γίνε γιατρός ΄΄για να τρως΄΄ λένε οι παππούδες και άλλα τέτοια παρεμφερή. Οι δε <κακές γλώσσες> του κόσμου δίνουνε και παίρνουν. Ε σιγά μωρέ και τι κάνει αυτός; Σε ένα γραφείο, μαγαζί, γήπεδο  κάθεται και πληρώνεται.
Τι κάνει; Σκάβει;
Για τους λόγους αυτούς και επειδή η κοινωνία δεν φοράει ΄΄τα γυαλιά μυωπίας της΄΄ σας εναποθέτω τι ακριβώς  κάνει ή προσπαθεί να κάνει ένας προπονητής τέννις.




Στους περισσότερους συλλόγους στην Ελλάδα το Διοικητικό συμβούλιο (ΔΣ) υπάρχει καθαρά και μόνο για λόγους βιτρίνας και συνεπώς οι προπονητές καθίστανται αυτομάτως υπεύθυνοι για το σωματείο.
Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, ο προπονητής που εργάζεται στο σύλλογο έχει το ρόλο του γενικού αρχηγού. Είναι υπεύθυνος για τις ώρες των προπονήσεων, την οργάνωση των μαθημάτων, την διαχείριση των τμημάτων και φυσικά αν η ομάδα δεν έχει ιδιόκτητα γήπεδα, είναι αυτός που θα κλείσει τα γήπεδα. Συνεπώς παρέχει κάθε είδους γραμματειακή υποστήριξη. Παράλληλα διευθύνει και το πληροφοριακό κομμάτι
καθώς δέχεται τα τηλεφωνήματα, μηνύματα, e-mails και καλείται να ανταποκριθεί παρέχοντας σωστές πληροφορίες. Και όλα αυτά έγκυρα και έγκαιρα!
Επιπροσθέτως είναι υπεύθυνος όσον αφορά
Εισχωρώντας στην ακαδημία συναντούμε τρεις κατηγορίες αθλούμενων. Τα Junior, το αγωνιστικό τμήμα και τα τμήματα ενηλίκων.  Τα τμήματα Junior απαρτίζονται από παιδιά που ξεκινούν από μικρή ηλικία το τέννις. Παίζουν με ειδικές μπάλες  (red, orange, green) και η εκπαίδευση τους είναι περισσότερο παιχνιδοκεντρική. Ούτως ή αλλιώς το τέννις είναι ένα παιχνίδι! Ωστόσο η προπόνηση σε αυτές τις ηλικίες (5-11) έχει ιδιαίτερα ψυχαγωγικό σκοπό και απώτερος στόχος είναι η διασκέδαση. Η θέση του προπονητή στην προκειμένη περίπτωση είναι απολύτως καίρια. Καλείται να ψυχογραφήσει τους μικρούς του μαθητές, να δημιουργήσει πνεύμα συνοχής έτσι ώστε να έχουν την καλύτερη δυνατή ομαδικότητα. Είναι βέβαιο πως λειτουργεί περισσότερο ως παιδαγωγός και λιγότερος ως προπονητής.

Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν , το σώμα , οι ικανότητες και οι επιθυμίες αυξάνονται. Οι προπονητές σε συνεργασία με τους αθλητές τους και με τη συναίνεση των γονέων οργανώνουν τις  προπονήσεις σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. μέρα παρά μέρα ή καθημερινά). Κάνουν σχολαστική εκγύμναση του σώματος και προσέχουν την διατροφή και τον ύπνο τους. Το αγωνιστικό πρόγραμμα ξεκινά και είναι ιδιαίτερα επίπονο αλλά και οικονομικά δυσβάσταχτο για τους γονείς που καλούνται να καλύψουν τα έξοδα του ταξιδιού, της διαμονής και της συμμετοχής του εκάστοτε τουρνουά. Ο προπονητής καλείται να παίξει το ρόλο του αρωγού τόσο γηπεδικά όσο και έξω-γηπεδικά. Δημιουργία οικογενειακού κλίματος και χημείας, συμπαράσταση, ψυχολογική ενθάρρυνση αλλά και αγάπη είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που πρέπει να προσδώσει στα παιδιά του. Φυσικά και θα ταξιδέψει μαζί τους στα τουρνουά, φυσικά και θα είναι δίπλα τους, Είναι μέρος της δουλειάς άλλωστε, άσχετα αν δεν το κάνουν μερικοί.



Η τρίτη στη σειρά κατηγορία, είναι αυτή των ενηλίκων. Τα τμήματα απαρτίζονται από ηλικίες 18 έως και 70. Οι ταχύτητες διαφέρουν ανά ηλικία ως επί το πλείστον. Καλό είναι οι ηλικίες να είναι ΄΄κοντά΄΄. Παρά ταύτα αν δημιουργηθεί χημεία και όμορφο κλίμα σε ένα γκρουπ δεν θα κολλήσουμε κι’ εκεί! Μείζων σκοπός δεν είναι άλλος από την εκγύμναση του σώματος αλλά και του πνεύματος αποτελώντας συνάμα μια ψυχαγωγική δραστηριότητα. Μία από αυτές είναι το Cardio Tennis το οποίο αποτελεί εκτός των άλλων μία σύγχρονη μορφή προπόνησης. Είναι μια ενεργητική δραστηριότητα fitness, η οποία συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία του αθλήματος με την καρδιαγγειακή εξάσκηση  προσφέροντας αεροβική εκγύμναση. Φυσικά σε ένα σύλλογο δεν μπορούν να εκλείψουν και οι Club Players. Είναι παίκτες που λατρεύουν το άθλημα του τέννις, κάνουν τακτική αλλά και δυνατή προπόνηση και κατεβαίνουν σε όλα τα ερασιτεχνικά τουρνουά της πόλης -και εκτός- συμμετέχοντας σε αγώνες μονών ή και διπλών. Υπάρχει πληθώρα επιλογών όσον αφορά τις ηλικίες στα τουρνουά (π.χ. 30+,40+,50+)  Όλη αυτή η κατάσταση και η συναναστροφή με συναθλούμενους αποτελεί ένα υπέροχο τρόπο κοινωνικοποίησης και δημιουργίας επαφών με τον κόσμο. Ο προπονητής καλείται να παίξει το ρόλο του συντονιστή. Πρέπει να συμπτύξει τα τμήματα με τρόπο άρτιο έτσι ώστε να επιτευχθεί η κατάλληλη χημεία και ένα τμήμα ευφορίας στο εκάστοτε τμήμα.

Η δουλειά του προπονητή, και πάλι δεν τελειώνει μέσα στο γήπεδο. Πρέπει να συμπληρώσει τις αιτήσεις και να μαζέψει τις ιατρικές βεβαιώσεις από τους μαθητές του και να τις στείλει στην Ομοσπονδία για να βγουν τα δελτία αθλητών. Πρέπει αυτός να παρακολουθεί τις ημερομηνίες των αγώνων και να κάνει στρατηγικό σχεδιασμό όσον αφορά τα ταξίδια. Διότι θα λείπουν τα παιδιά από το σχολείο, αλλά και αυτός από τη δουλειά του. Είναι καλό να παρακολουθεί για τυχόν εκδηλώσεις στον κλάδο του και να παρευρίσκεται όσο το δυνατόν συχνότερα. Συνάμα , θετικό είναι να δημιουργεί και ο ίδιος  κάποια εσωτερικά τουρνουά, ανταλλαγές δώρων, πάρτυ, ψηστήρια. Για λόγους καλής εικόνας και διαφήμισης , όπως και δημιουργία  καλύτερης συνοχής του σωματείου μέσω των γνωριμιών μεταξύ του κόσμου.




Το τέννις είναι ένα δημοφιλές άθλημα στο κόσμο ( δυστυχώς όχι τόσο στην Ελλάδα) που παίζεται από άτομα όλων των ηλικιών. Προσφέρει σημαντικότατα ψυχοσωματικά οφέλη για την υγεία μας (φυσικά, πνευματικά, συναισθηματικά) ενώ έχει αποδειχθεί από επιστήμονες ότι είναι το πιο αγχολυτικό άθλημα. Ένα σύγχρονο αθλητικό σωματείο αποτελεί μία μικρή κοινωνία. Αυτή η μικρογραφία της κοινωνίας σχηματίζεται από ποικιλία κοινών κανόνων, συμπεριφορών, αξιών, κινήτρων, κοινωνικών ρόλων, συμβόλων και γλωσσών. Κατ' αυτό τον τρόπο, το τέννις μπορεί να οριστεί ως ένα «μέσο με το οποίο επιτυγχάνεται κοινωνική και πολιτισμική συνέχεια».



Αυγερινός Ιωάννης
Προπονητής τέννις

Ολυμπιάδα Tennis Club
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply